Face-to-Face with Pro-Rock

Делян:
Здравей. Спомням си,че когато излезе "Превъплъщенията на хеви метъла" и мнооого след това четях статиите за отделните групи (дори за групи,които не ми харесват) по няколко пъти,много от тях знаех и почти наизуст. Безценна за времето си книга,наскоро пак я преглеждах и все така си звучи интересно (разбира се с уговорката,че информацията за групите е до 92-ра-93-та), накратко - страхотна книга. (Жалко,че днешната метъл младеж няма как да я оцени). Въпросът ми е,поглеждайки назад,на базата на натрупания с годините опит,би ли променил нещо в текстовете/статиите за отделните групи (нямам предвид да актуализираш информацията за тях), би ли ги редактирал? (Ако приемем,че имаш свободното време да го направиш)
Велин Станев
Велин Станев: Здравей, Бих ги написал по съвсем друг начин. Но това е нормално. Тогава бях на 20 и няколко във времена на никаква информация. Бях емоционален, отдаден и се чувствах на мисия. Сега съм дърт, компетентен и всезнаещ. Ха, Ха, Ха. В интерес на истината сериозно се замислям за Превъплъщенията на хеви метъла - 25 години по-късно. Но наистина ми трябва доста свободно нвреме, а аз го нямам. Все пак мисля и може и да стане. Ще изглежда по съвсем друг начин - като книга на дъртак-скептик. Е, поне доста по-добре като книжно тяло и графично оформление.
Калин Крумов:
Много ми е интересно какво мислиш за последния албум на Impellitteri "Venom"?
Велин Станев
Велин Станев: Какво да ти кажа - повече от четвърт век и десет албума след началото, на мен най-много продължава да ми харесва Stand In Line. Този го чух три пъти и го... забравих. Иначе Боб Рок си е гърло, няма спор, а и обложката е доста зла. Имаше и няколко неща, които ме впечатлиха. Просто на фона на около 30-40-50 нови албума, които слушам на месец, този някак си изчезна. Пък и март, нали тогава излезе, беше доста силен месец. Бъди здрав.
киро:
Според мен ти твърде късно се включи в Про-Рок, аз лично те чаках доста годинки и ми се иска сега да имам възможност да продължа да те чета. Имаш ли някакви планове в тази посока?
Велин Станев
Велин Станев: Здравей Киро. Прочети финалната ми колонка в новия брой на ПРО-РОК. За жалост на този етап нищо друго сигурно не мога да ти кажа. Имам различни планове, но те все още са само планове. Надявам се, когато някой от тях се осъществи отново да се засечем в ефира или в мрежата. Бъди здрав!
zap:
Какво мислиш за новата песен на Geoff Tate's Operation:Mindcrime?
Велин Станев
Велин Станев: Ами като се заслуша човек (особено в рифа) това прилича на нова и за жалост - слабичка версия на една стара и отлично позната песен на момчетата от най-великите им години.
Danny Carey:
Велине, харесвам твоите статии и почти всичко, което си написал за списанието. Обаче оценката ти за War of Kings на Europe ме хвърли в размисъл, доколко личното предпочитание има среща с реалността и трябва ли това да си афишира пред света. Разбирам, че възприемането на определено произведение е изключително субективно действие, но все пак на средна ръка албум да се забие 10-ка ... Ето едно чудесно място за сравнение, където хората са оценили Europe подобаващо: http://www.metalstorm.net/bands/band.php?band_id=2942&bandname=Europe
Велин Станев
Велин Станев: И аз мога да се зачудя на твоя въпрос, нали? И то с абсолютно същите аргументи - как е възможно един колосален албум да се нарича посредствен. След което да те препратя към сто рецензии от цял свят, където албумът е получил максималната възможна оценка. И кво от това? И без това онези, на които изобщо им пука за който и да е албум, вече се събират в един влак. Та дай, поне вътре във влака да има място за всички. И да не се чудим на ушевадни неща. За мен албумът заслужава дори 10 +. Обяснил съм защо. Ако друг мисли нещо различно и е обяснил защо - прекрасно. Иначе е казарма. А аз съм бил там повече от 2 години.
Моето име:
Един по-широк въпрос,интересен и в същото време - банален: Според теб,има ли резон в тезата, че по времето на социализма-тази стерилна среда от към мениджърски,рекламни и пиар схеми и игри е създала по някакъв начин равен старт и обективност във възприемането на музиката като само такава? Най травиалния пример: разликата между Пърпъл и Цепелин тук и навън.
Велин Станев
Велин Станев: Донякъде е така, всъщност липсата на музика и информация създаде родната картинка, но не бива да забравяме, че големият успех на ЗЕПЪЛИН е в Щатите, където те винаги са били тийнейджърска банда. Ето това пропускат всичките им фенове. А то е истината. ЗЕПЪЛИН са типична тийнейджърска банда на американското хипи поколение, на бунта на младите - готини, млади, малко мистични, провокативни, британци... изобщо - върха. Докато банди като ПЪРПЪЛ винаги са имали по-възрастна и сериозна аудитория. И освен това, ПЪРПЪЛ бяха по-популярни и в континентална Европа, а ние все пак сме от там. Към това прибавяме и чисто Балканските черти на народопсихологията ни и това обяснява залитането по ПЪРПЪЛ, ЮРАЯ и дори СРЕБЪРНИ КРИЛА, с извинение. Но да, в основата е липсата на информация. А пропо, сега, когато има - положението не е по-различно. Та само прецени, кое е играло по-голяма роля.
12345:
Здрасти Велине. Дали следващата ти рубрика ще бъде за невероятното откритие на учените, че ако слушаш твърде силно музика слухът ти може да се увреди?
Велин Станев
Велин Станев: Ако един човек няма уши, или има, но няма нищо между тях, слухът му няма да пострада от силна музика. Ето на това откритие ще бъде посветена следващата рубрика.
Sorcerer:
Здравей Велине и много се радвам, че започна да участваш в списанието. С интерес четох обзора ти за прогметъла през 2014. Умишлено ли пропускаш банди като Ne Obliviscaris, Fallujah, Beyond Creation, Animals as Leaders и Hannes Grossmann или не мислиш, че са достатъчно прог?
Велин Станев
Велин Станев: Здравей, обзорът трябваше да е само около албуми, които са ме впечатлили. Освен това бях изредил точно 50 албума (сред които и някои споменати от теб), но целият абзац отпадна, защото материалът стана много дълъг. И освен това, искрено и лично, напоследък не си падам по инструментален прогресив мат метъл, защото... Което обяснява отсъствието на многострунния чернокож китарист и групата му сред големите албуми на годината. И разбира се - всеки си има вкус и гледна точка и е нормално моите любими неща и твоите любими неща да не съвпадат. Иначе, миналата година чух около 500 прог метъл албума и за жалост, поне 200 от тях звучаха еднакво. Но това е тенденция и то - неизбежна във всички стилове. Бъди здрав и за много години!
Стоян Големанов:
Кажи ми на кой китарджия е солото в началото /шапката/ на предаването ти.От 1997г. слушам предаването и нямам отговор!
Велин Станев
Велин Станев: Ronni Le Tekrø - TNT, албум Tell No Lies!
Flavius:
Вашият въпрос: Здравей Велине, ако позволиш, два въпроса: Ако, живот и здраве, се случи новото издание на "Превъплъщенията на хеви метъла", смяташ ли да редактираш, промениш или преправиш някои от съществуващите вече текстове? Тук-таме в книгата имаше някои не съвсем точни твърдения, но към онзи момент явно не е имало как да се достигне до фактите. И второ, от всички рок и метъл музиканти, с които си се срещал на живо, кой ти се стори най-земен и разумен?
Велин Станев
Велин Станев: Ако някога се стигне до ново издание, например за 25-тата годишнина, то ще е изцяло ПРЕРАБОТЕНО. Най-вече заради личния фактор. Тогава исках да избягам от енциклопедичната форма и търсех по-скоро формата на кратка статия за група с лично присъствие. Сега няма да е така. Имам много идеи, но и цели 3 години, за да реша дали изобщо ще има ново издание. Но наистина, ако има и групите ще са поне няколко пъти повече. Ще видим! Да сме живи и здрави. Иначе, мисля че си останал с погрешна впечатление че аз съм разговарял с толкова много музиканти. Дори и да имам тази възможност аз им задавам въпрос - два, три. Искам да ми запишат Ай Ди за предаването и евентуално да се снимаме. Никога не им досаждам, особено преди концерт, никога не съм възприемал тези срещи като разговори, и не съм трупал дивиденти от тях. Тези хора обикалят света като луди, и във всеки град феновете искат да докопат нещо от тях - я време, я снимка, я прегръдка... Веднъж им харесва, друг път - не. Tе са живи хора, а на всеки жив човек му писва от другите. Дори когато е публична личност и това работи. Така че мога да говоря само за онези срещи, при които съм се докосвал до легенди. Те не са толкова много - Uriah, Purple, Scorpions, Judas, Nazareth... а от всички тях помня най-ясно, най-трайно и... всъщност никога няма да забравя Ronnie James Dio. Това е човекът, това е гласът, това е музикантът, това е кръстникът... Бог да го прости и вечна му памет.
| Страница 1 | Следваща »