Face-to-Face with Pro-Rock

Иво Балчев:
Вашият въпрос: Здравей и за много години! Няколко въпроса узряха :) Задава се нов албум на Negura Bunget. Смяташ ли, че те постигнаха своето - популярността и качеството на музиката да ги нареди до най-значимите в паган сферата и все пак да останат "под земята"? Какво смяташ за гостите в новия албум (дали ще са излишни в случая)? Ще има ли интервю или материал за тях в Про-рок? Благодаря за отговорите и успешна и късметлийска 2015 година :)
Георги Пенев
Георги Пенев: Здравей и за много години! Negura Bunget имат облик и свое важно място в паган територията, както и своя кръг от почитатели, но все още не мисля, че са от чак толкова значимите имена в тази сфера. От една страна с оглед на очевидния застой през последните години в този вид музика, ще е доста трудно на румънците да увеличат популярността си, но от друга - в тази ситуация е може би по-лесно един албум да се доближи до определението шедьовър. Всичко все пак зависи от това, каква музика ще ни предложат.В Про-рок следим разбира се какво се случва при Negura Bunget, както и при още хиляди други групи и възможностите за материал или интервю са винаги налице. Поздрави!
Иво Балчев:
Здрасти! Два въпроса имам към теб: 1. Shambless издадоха пореден албум. Този път най-после успяха да разгърнат таланта си с неочаквано добра музика (по мое мнение). Ти как възприемаш "Irke ranefas" и смяташ ли, че групата заслужава да добие по-широко признание и популярност извън граница (правя паралел с Vrani Volosa)? В списанието ще има ли отзвук? 2. Една широка тема да боцна :)В сферата на паган/фолк/викинг стила кои групи все още залагат на посланието (освен Negura Bunget, Primordial)? Едни наблягат на митологията, други създават концепция за измислени светове, трети забулват лириките си в мистерия от несвързани изрази, четвърти вкарват твърде много пиянски фолк. А посланието като основа на стила? Благодаря.
Георги Пенев
Георги Пенев: Здравей,
1. И на мен ми хареса "Irke Ranefas". Имат признание извън границите на България, а в този ред на мисли и известност също. Въпросът е дали тя ще се увеличава. Проектът го заслужава, но дали това ще стане вече е съвкупност от доста фактори...В новия брой на Про-Рок има интервю със Shambless.
2. Темата е доста голяма, както каза. Чрез музиката си всяка група не само от паган, викинг или фолк метъла отправя послания , които са важни и интересни за самите музиканти. Дали те ще се харесат и ще се сторят значими на всеки почитател на дадения стил, е вече друг въпрос. От тази гледна точка е малко трудно да се обобщи послание, конкретно само и единствено за дадения стил. Естествено, глупаво е да претендираш, че свириш викинг метъл и да пееш за атомни бомби или интернет катаклизъм, да речем. Всичко опира до това, кои теми са важни и интересни за теб самия...
Иво Балчев:
Здравей, Георги! Прави ли се план относно материал или интервю по повод новия много, много силен албум на EREB ALTOR? Би ли се съгласил, че тази група е ДОСТОЙНОТО продължение на BATHORY? Имало ли е моменти, в които истински са те дразнили чистите вокали в BATHORY :)?
Георги Пенев
Георги Пенев: Здравей,
Първо искам да ти се извиня за ужасното закъснение на отговора ми.

Да, добър албум на Ereb Altor, но не и много силен, поне според скромното ми мнение. Ще ги представим друг път, въпреки че имам идея за интервю с тях още от дебюта им насам. Предвид огромното ми фенство към Bathory, бих се въздържал от такова твърдение. Честно казано, единствено при By Honour имам усещането за силно влияние от Bathory. Иначе да, може генерално да се каже, че при Ereb Altor усещаме духа и завета на Quorthon.
Чистите вокали... Интересен въпрос. Хм... Тези в соловите албуми на Quorthon определено на места не ми понасят. При Bathory тук-там на определени места са ми по-скоро смешни, откобкото дразнещи. Нещата, които мога да кажа, че наистина трудно преглъщам, се наричат Octagon и Requiem.
WinterTea:
Здравей, Svarog! Бих искал да те питам относно очакванията ти за новата творба на BURZUM. Обложката е интересна, както и концепцията на албума. Музиката може би ще бъде ембиънт, неофолк, а тези музикални течения са интересни за част от хората, които се интересуват от паган стила. Какви са ти очакванията и какво е отношението ти към последните издания на BURZUM?
Георги Пенев
Георги Пенев: Здравей!
Честно казано, от доста време нямам никакви очаквания към творбите на Burzum. Колкото до новите албуми, въпреки че има някои добри композиции в тях, то като цяло не ми носят същото усещане и удоволетворение, както старите неща.
Още от самото начало в музиката на Varg Vikernes могат да се открият, както изцяло ембиънт композиции Channelling The Power Of Souls Into A New God например, така и фолк нюанси. Не мисля, че ако слуховете, че музиката в новия му албум ще е изцяло инструментална и щяла да напомня състави като Tangerine Dream и електрониката от по-ранния период на кариерата се окажат верни, ще е някакъв проблем, поне за мен. Защо не, имаме Daudi Baldrs и Hlidskjаlf. Колкото до Tangerine Dream, аз лично харесвам и слушам с кеф доста неща от огромната им дискография, така че по -скоро би ми било интересно дали наистина ще е така.
Иначе и аз си падам и слушам ембиънт и неофолк неща, но не се намемам да кажа, доколко това е характерно за хората слушащи паган хави.
WinterTea :
1.Според теб ще има ли изобщо в България паган фолк сцена и движение? Ще се повтори ли от друга група успеха на Враните 2.Един личен въпрос. Защо точно този псевдоним си избрал?
Георги Пенев
Георги Пенев: 1. Самото наличие на групи като Vrani Volosa, Svarrogh, Raggradarh и т.н., говори за интерес към този тип музика и с разни условности дори за сцена. Колкото до движение, ако имаш предвид и съпоставяш с тези в Германия, Русия, Скандинавието или други европейски държави, то, не, не мисля, че в близко бъдеще такъв тип ще има тук. Надявам се и други родни групи, не само от паган и фолк сцените да повторят успеха на Vrani Volosa. 2. Няма някаква конкретна причина или история свързани с избора на псевдонима. Ако се върна доста назад във времето....... Българската история или по-точно казано свързаността по някакъв начин с нея бе единственото условие. Спрях се на Сварог, заради балагозвучието. Тогава измежду възможностите бяха Перкун, Виту и Барин (за останалите не се сещам в момента), свързани съответно с тракийските и старо/прaбългарските пантеони.
WinterTea :
Здравей! Съгласен ли си с мнението, че паган фолк метъла е единствен стил в метъл музиката, който все още може да се развива? Според мен в тази изолирана сфера класиките все още се трупат...
Георги Пенев
Георги Пенев: Здравей! Не, не бих се съгласил с едно такова твърдение. Примери за развитието и на останалите стилове в метъла днес има достатъчно много. И Паган и Викинг и Фолк метъла отдавна излязоха от дълбокия ъндърграунд, привлякоха достатъчно голямо внимание върху себе си и не са както ти го наричаш „изолирана сфера”. С увеличаване броя на групите, подвизаващи се из споменатите територии през последните години, качеството на издадените албуми по-скоро спадна, като убийствено добри творби сред тях не липсват. Дали обаче ще станат класики, времето ще покаже.
| Страница 1 |