Face-to-Face with Pro-Rock

Вуйчо Гошо:
Като имам предвид диаметрално противоположните оценки на двамата с Найден за късното творчество на Opeth, как ти се видя концерта в Пловдив?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Концертът обхващаше колкото ранен, толкова и по-съвременен материал. Общо взето актуалната музика, която една група издава, често няма отношение към живите й участия. Иначе въпросният концерт беше читав, над средното ниво.
Амбивалент:
Какво мислиш за фестивала Sound of Ages? Ще посетиш ли някое от четирите събития?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Opeth ми е любима група, която вече 2 пъти съм гледал на живо. Няма как да пропусна и това по-нестандартно представяне на музиката им. Атмосферата на Античния театър ще пасне чудесно на цялостния им имидж. Надявам се само да се получи добре симбиозата между група и оркестър, както стана например с концерта на Anathema. Може би ще отида и на Apocalyptica.
Иво Балчев:
Здравей! Нещо старо - Ved Buens Ende "Written in Waters". Съгласен ли си, че всъщност това е просто блек метъл плът в прогресив дрехи? Скоро си го пуснах пак и чувам само блек рифове и постройки, но с променено, неравномерно темпо и ритъм..
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Би могло и така да се каже. Принципно когато един стил навлезе в етап на криза, голяма част от групите или се отказват, или променят посоката. Най-талантливите избират посоката на декадентска елитарност. За справка: пънк - пост пънк, траш - тех-траш, блек - авангарден блек. Много пъти това се оказва прогресивна по природата си музика, която съвсем естествено влиза в рамките на прогресив рок/метъл. Ved Buens Ende са просто едно от имената на еманципирали се от строгите канони на блека банди, към което бих прибавил Arcturus, Ihsahn, Ulver, Dodheimsgard, Solefald, Blut Aus Nord и Deathspell Omega.
Вуйчо Гошо:
Не смяташ ли че е подозрително дълго мълчанието на Devin Townsend?Какво е това- затишие пред буря или творческа безпътица?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Ще разбереш още в предстоящия брой на Про-Рок!
Вуйчо Гошо:
Въпросът ми е свързан с явлението ***. Навремето така бяха означавани в плочите на"Балкантон"авторите на песни,когато рок комсомолците ни правеха кавъри на западни рок парчета.Сигнал-"Спри се",Щурците -"песен за атомнатА гъба",КАВЪР НА ЕМЕРСЪН,ЛЕЙК ЕНД ПАЛМЪР,ФСБ-"СЛЕД 10 ГОДИНИ" и т.н.,могада изброявам до утре.Кавърите законни ли са при положение ,че едва ли са искани разрешения от авторите и продуцентите за тези побългарени версии.Любопитно ми е колколи евро отчисления за авторски права са получили "Ле Орме"за една от най-излъчваните песни в българския ефир "След 10 години",например?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Всички тези кавъри/интерпретации/плагиатства на песни са излизали в онези смутни времена на Студената война. Хората със *** бяха от източната страна на завесата, а истинските автори - от западната. Самият въпрос за законност, отчисления и др. от само себе си става излишен. Иначе съвсем хипотетично не е изключено едни Le Orme да са получили нещо, но много силно се съмнявам.
Вуйчо Гошо:
1.Случвало ли ти се да промениш коренно мнението си за даден албум,такова каквото е било непосредствено след излизането и след като"отлежи"5-6 години?
2.Защо в България групи като"Sodom" и"Destruction" са по-вървежни от"Flotsam and jetsam"и"Testament"?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: 1. Случвало ми се е като малък. Но периодът на отлежаване е бил много по-кратък - обикновено най-много няколко месеца. Толкова рядко се е случвало, че дори не успях да се досетя за конкретни албуми.
2. Не бих казал, че Sodom и Destruction са предпочитани от бг-фена пред Testament, но дори поставянето им на една плоскост звучи любопитно. Testament са сред класиците на автентичния траш от Bay Area. Те обаче са с прекалено музикантска насоченост и не така праволинейни като редица техни колеги от Германия. Не знам дали е само български синдром, но тук на траша се гледа като на нещо по-опростено и конкретно. Това приляга добре на редица немски дървосекачи. При Flotsam and Jetsam въпросът стои по сходен начин. Те обаче "забиха" в още по-вражески за праволинейния траш територии с албумите си Cuatro и Drift.
Иво Балчев:
Здасти, Божидаре! По повод на предходната тема ми се иска да те питам нещо. Може ли да има мост между прогресива и езическата фолк музика, в която се използват неравноделни ритми и други музикални похвати от културното наследтво на народите ? Принципна позиция не е ли "Прогресива - напред, фолклора - назад"? Много прилича на дърпане на въже :) Какво е твоето мнение?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Здравей, прогресивът като цяло никога не се е отричал от европейските фолклорни традиции. Да, има банди, при които е по-трудно да откриеш такива влияния: King Crimson, Yes, Dream Theater..., но пък при Comus, Genesis (от 70-те) фолклорните заемки, цитати, както и оригиналното творчество в стилистиката на фолклора изобилстват. Дори често сочените като свирещите по барокови схеми Gentle Giant, търпят мощно влияние от музикалните корени на предшествениците си. Тук най-често споменаваният и може би най-ярък пример са Jethro Tull. Групата дотолкова е пропита от фолклор, че понякога биват стилово определени по-скоро като фолк рок, отколкото като прогресив.
Вуйчо Гошо:
1.Не смяташ ли че единственият изход за суицидния край на прогресива е междужанрово съвокупление стил"Маstodon"или"Burst? 2.Съгласен ли си с моята констатация,че идейната импотентност на"Дримърите"е в резултат на творческата кастрация,която получават в"Бъркли скул ъф мюзик".Не случайно,когато през 1968 година един от най-самобитните басисти Мирослав Витоус печели стипендия в така нареченото "престижно" училище, издържа само 6 месеца.Той самия казва:" Не искам да ми полират мозъка". 3.Как мислиш,защо с малки изключения,българските рокаджии бягат като дявол от тамян от неравноделните ритми.Комплекс за селския произход на дядовците им!?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: 1. Да, преди време написах една статия за свежата кръв в прогресива, която идва от неподозирани дарители ;-)
2. Ако счетем, че Бъркли има вина за Images And Words, Awake и Scenes From A Memory, то тогава това е един скромно казано нелош колеж.
3. Чак за подобен комплекс не бих ги обвинил, но не мога и да го изключа като възможност. Бягат от фолклорната неравноделност, защото много им се иска да бъдат като чуждите банди... докато неведнъж съм откривал в музиката на небългарски банди случайно напипана от тях българска неравноделност.
Вуйчо Гошо:
1.Как си обясняваш,че всяка новина за "Дрийм тиътър" предизвиква вулканична вълна от негативни емоции,въпреки,че в прогресива има къде по- осиропени групи. 2.Смяташ,ли че унас е възможен 100% прогресив фестивал?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: 1. Днес Dream Theater не са това, което бяха в началото на 90-те. С някои изключения през годините и въпреки проблясъците в последно време, бандата издаде известен брой компромисни и дори директно скучни продукции. Голяма част от феновете на стила вече се дразнят и от неуморната демонстрация на изпълнителски мускули. За много хора името на групата вече е по-скоро синоним на "театро". Иначе специално аз се натъкнах на много повече възторжени реакции на новината за концерта. Всяка една група, която се явява най-комерсиалната в своя жанр, е обект на хейтърство. Няма как. Така е с Metallica. Така беше и с Cradle Of Filth и Dimmu Borgir... докато все още имаха нещо общо с блека.
2. Да, но само ако в него участват по-скромни имена. В противен случай ще бъде нерентабилен.
Илиан Минков:
Как виждаш състоянието на трите големи имена в прогресив метъла - Queensryche, Dream Theater и Fates Warning, след излизането на албумите им през 2013 г. Кои според теб направиха крачка напред, и кои - назад, в своето развитие и защо?
Божидар Михайлов
Божидар Михайлов: Общо взето тази тема е една от основните в материала за Dream Theater от брой №106 на списанието. Тук не му е мястото да бъда толкова обстоятелствен.
| Страница 1 | Следваща »