Anathema и Пловдивската филхармония възкресиха античния дух

Публикувано на: 2012-09-23

Българската публика се доказа като достойна за нещо повече от декор на бъдещото DVD на Anathema.

ANATHEMA
22.09.2012 г., Пловдив, Античен театър, организатор Община Пловдив, Radio Tangra Mega Rock
Анастас Пунев
Снимки Христо Проданов

Като няма, няма. Като се отпуши, не може да се спре.

Със сигурност Anathema повече няма да си позволят да пропуснат България в бъдещо турне. Малко позакъснял, но добър реванш след поне петнайсет години, в които се чудехме умишлено ли ни заобикалят всеки път. От днешна гледна точка звучи абсурдно, но да – Anathema, които ни посетиха за пръв път на двайсетата си годишнина, записват DVD у нас две години по-късно.

Идеята на община Пловдив е отлична – финансирането е сигурно, работи се в полза на „Пловдив – Културна столица 2019“, на Филхармонията се намира интересна работа, античният театър влиза в употреба, а хората са доволни и щастливи. Същото се отнася и за Anathema, които явно си падат по атмосферата под тепетата, а добрата реклама доведе на този концерт и мнозина, които със сигурност не са презаписвали The Silent Enigma, както навярно е правил кметът фен Иван Тотев. Малко коварно с оглед на бъдещото DVD, защото в отделни сектори, включително и т.нар. „golden circle” (забавно име за пространство, оградено с червено-бели лентички), стотици не работеха в полза на „българската публика – най-добрата на света“. Дано Lasse Hoile вкара нюха си и се справи при монтажа.

Anathema

Че Anathema се раздават на сцената и отвсякъде капят сълзи и пот, е отдавна известно, включително и у нас след онова разтрисане на зала България. Затова е по-любопитно какво ново, достойно за DVD, при това блурей, могат да ни предложат. Ами, нов албум на първо място. Weather Systems нито е най-доброто им, нито е най-подходящо за живо свирене, но дори само заради отявлено по-водещата роля на Lee Douglas опитът беше нов. И все пак – не, потвърди се, че Weather Systems е осветленият негатив на We're Here Because We're Here. Нататък – по-дълъг сет. По-скоро по-дълъг за това турне, а не изобщо за Anathema, които никога не са се затруднявали с предизвикателството на тричасовото шоу. И сега бълваха, и сега увличаха, а консесусният им статус на банда, минала през дуума и депресията към пост-рока, създава една любопитна за наблюдаване картина – някой куфее, докато на метри от него семейство танцува валс. От гледна точка на сетлист се отчете известна предпазливост към част от стария материал и престъпно пренебрежение към Alternative 4. Дали това е случайно или за да пожалят новия клавирист Daniel Cardoso, който все още влиза в ритъм с останалите от бандата, няма да разберем. За сметка на това Fragile Dreams бе изпълнена два пъти – единият почти акапелно, другият – пълноценно, за затапване. Мнозина разкритикуваха това решение, и с право – Anathema не са кварталният оркестър, че да си изпълняват песните по два пъти, а в същото време да пропускат Regret, Lost Control, Empty... Иначе стандартна и силна селекция от песни, което е и разбираемо предвид стабилния каталог на англичаните.

И, разбира се, участието на Филхармонията. Още нещо, което обогати впечатленията, но повлия по-малко от очакваното. По-плътният звук бе факт, разбира се, но ако говорим за моменти, в които класическите музиканти добавиха по някое измерение отгоре, те бяха не повече от три-четири. Не че това е малко, но не е и особено много. По-специално финалът на A Simple Mistake с цигулките беше непоносимо хубав и затова се размечтахме за още такива непоносимости. Останалите хайлайти на вечерта – ехото от публиката на Flying или разкъсването на Emotional Winter, да речем, си бяха хайлайти и без помощта на Филхармонията. Имаше нещо друго специално – зарята по случай Независимостта тъкмо след One Last Goodbye. Ето това беше велико съвпадение. Имаше защо да си помислим, че зарята е за Anathema, които надали са най-добрата концертна, още повече прог, банда (награда, която спечелиха наскоро), но са група, смесваща много добре музициране, поведение на живо и контакт с публиката – Danny Cavanagh командваше 2500 фенове както си поиска.

В заключение – един много добър концерт в перфектна обстановка, но специалността му идваше повече от повода, отколкото от нещо друго. В което няма нищо лошо, тъй като всяко заснето DVD у нас е a moment in time, както биха казали самите Anathema.

  • бандометър: 9
  • фенометър: 8
  • публика: около 2500 души

Anathema

 

Коментари (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Про-Рок не носи отговорност за съдържението в тях.
#2
Ха-ха - 2012-11-14 20:21:55

2500  -  стига  глупости,  Тангра  са  егати  лъжците!

#1
qK_Pi4AgA_87 - 2012-09-27 22:58:44

Баси  изнежените  педеруги!  Тея  братчетата  сигурно  се  пошляпват  по  дупетата,  докато  репетират  псевдоинтелектуалните  си  глупости.


| Страница 1 |